Z rendszám igénylés, Z rendszám kiváltása, ügyintézés, költségei 2021

z rendszám

Ideiglenes rendszámtáblát azon gépjárművekre kell kiadni, melyet Magyarországon forgalomba még nem helyeztek, vagy véglegesen kivontak, avagy állandó rendszámmal történő közlekedés valamely okból nem lehetséges:

 1. Belföldön vásárolt jármű kivitelére Z rendszám

A "Z" betűjelű rendszámtábla kiadásának feltételei:

 • Igazolni kell egy adás-vételiszerződéssel, számlával a gépjármű tulajdonjogát
 • a Magyarországon forgalomba helyezett jármű esetében a jármű forgalomból történő átmeneti kivonását kell kérni járműnyilvántartásból külföldre történő értékesítés miatt
 • Magyarországon nem forgalomba helyezett, de Magyarországon külföldre tovább értékesített gépjárművekre is kiválható
 • Külföldi állampolgárok igényelhetik kizárólag vagy olyan magyar állampolgárok akinek nincs magyar bejelentett lakcíme vagy tartósan külföldőn élő magyar állampolgárok, akik rendelkeznek külfőldi okmányokkal ( külföldi személyi igazolvány, külföldi útlevél)
 • forgalmi illetve törzskönyv bemutatása szükséges az ideiglenes forgalmi kiállításához ( törzskönyv nem kell minden esetben)
 • az állandó forgalmi rendszám leadása kötelező
 • A "Z" rendszámtábla csak olyan járműre szerelhető fel, amely a közúti közlekedésre alkalmas műszaki állapotban van
 • 30 napos kötelező biztosítás a "Z" rendszámra szükséges
 • egyéb eljárásokkal kapcsolatos esetleges papírok (opciós vételi jogról szóló törlési nyilatkozat stb.)
 • "Z" rendszám költsége 13.000 Ft
 • "Z" rendszám ideiglenes forgalmi engedélyének díja 2.500 Ft
 • Kérelemre történő átmeneti kivonás külföldre értékesítés miatt 2.300 Ft
 • ezen felül van a 30 napos biztosítás díja, amely biztosítónként változik. (2021.07.01-től a legolcsóbb biztosítási díjak továbbra is személygépjárműre 19.500 Ft, tehergépjárműre 25.000 Ft az pótkocsira 11.500 Ft autóbuszra 96.500 Ft vontatóra 109.000 Ft illetve motorkerékpárra 6.500 Ft Generali Providencia biztosítónál.)
 • "Z" betűjelű rendszám ügyintézési díja 20.000 Ft, amely tartalmazza a komplett ügyintézést beleértve a biztosítás megkötését is, de a biztosítás díját nem.
 • Továbbá eljárási költségek még felszámításra kerülhetnek pl.: opciós vételi jog törlése, köztes járműkereskedő bejegyzése stb.

 

Z rendszámmal kapcsolatban oszlassunk el néhány tévhitet!

Z rendszámot kizárólag csak külföldi állampolgár kaphatnak vagy tartósan külföldön, életvitelszerűen évi 185 napnál hosszabb ideig tartózkodó magyar állampolgár, aki nem rendelkezik magyar lakcímmel, avagy van külföldi fényképes igazolványa. Z rendszám egy járműre egyszer váltható ki, nem hosszabbítható, 30 napig érvényes.

Z rendszám külföldi rendszámos autóra felszerelhető?

Igen, de a Z rendszám nem behozatali rendszám, hanem kiviteli export rendszám! A Z rendszám nem alkalmas arra, hogy külföldön vásárolt járművét haza szállítsa. Magyarországon nincs olyan ideiglenes rendszám, amely erre a célra szolgálna. Külföldi járműre csak re export miatt szerelhető.

Z rendszámra "re export" mit jelent?

Ezt egy példán szemléltetve: Egy osztrák forgalmival (külföldi forgalmi engedély) rendelkező járművet megvásárolt egy magyar lakcímmel rendelkező, magyar állampolgár, német-magyar nyelven íródott kétnyelvű adásvételi szerződéssel. A magyar állampolgár eladja, egy román állampolgárnak (külföldi állampolgárnak) a járművet egy hétköznapi magyar adásvételi szerződéssel. Magyarország így egy tranzit ország a jármű szempontjából! Ezért a külföldi tovább szállítására igényelhető Z rendszám akkor is, ha az eredendően nem magyar rendszámos autó! Formanyomtatványok ehhez, a letölthető dokumentumaink között megtalálhatóak!

Z rendszámra kell biztosítás?

Igen szükségeltetik 30 napos egyszeri díjfizetésű határozott idejű kötelező biztosítás a Z rendszámra! Ennek díja minden évben változik, aktuális árakról mindig weboldalunkon tájékozhat!

Z rendszámhoz kell műszaki vizsga a járműre?

Z rendszám kiváltásának nem feltétele, hogy a jármű érvényes műszaki vizsgával rendelkezzen, de viszont műszakilag alkalmas állapotban kell lenni ahhoz, hogy forgalomba tartózkodhasson!

Z rendszámot hol kell intézni illetve hogyan?

A "Z" rendszám ügyintézése nehézkes és bonyolult, melynek ügyintézésével, sokkal jobban jár, ha minket bíz meg, ha még délelőtt hív akár délután már a kezében foghatja rendszámát. Egy nappal hamarabb érdemes időpontot foglalni hozzánk! Ne habozzon, hívjon nyitvatartás időnkben a 0630/339-0018 s telefonszámon.

zrendszam.hu nyitvatartás

A Z rendszám ügyintézése, igénylése, kiváltása, költségei és minden, amit tudni akart! Ne habozzon, hívjon nyitvatartási időben a 0630/339-0018-s telefonszámon és bízzon meg minket a Z rendszám kiváltásával!

Letöltések:
 1. Meghatalmazás átíráshoz
 2. Adás-vételi szerződés
 3. Üzembentartói szerződés
 4. Kétnyelvű adásvételi szerződés - Angol
 5. Kétnyelvű adásvételi szerződés - Német
 6. Kétnyelvű adásvételi szerződés - Olasz
 7. Kétnyelvű adásvételi szerződés - Francia
 8. Kétnyelvű adásvételi szerződés - Román
 9. Kétnyelvű adásvételi szerződés - Szlovák
 10. Üzembentartói jog felmondó